Am inițiat și depus un amendament la noua Lege a pensiilor pentru ca majorarea anuală a pensiilor să se facă cu rata inflației plus 58,5% din creșterea salariului mediu brut.
Este obligatoriu ca pensiile să fie majorate cu rata inflației pentru că asta nu înseamnă decât o recuperare a puterii lor de cumpărare.
În același timp, o creștere reală pensiilor se întâmplă doar dacă se aplică în plus o majorare anuală a acestora cu 58,5% din rata de creștere a salariului mediu brut.
De ce 58,5%? Pentru că este normal ca pensiile să crească la fel cum cresc salariile din economie, din care se scad impozitele și contribuțiile care însumează cca. 41,5%.
Totodată, am cerut ca majorarea anuală a pensiilor să se facă în fiecare an cu datele statistice valabile din anul anterior pentru a elimina decalajul actual de 2 ani în indexarea pensiilor și pentru a permite o recuperare cât mai rapidă a puterii de cumpărare erodată de inflație.
Cum se poate face acest lucru? Simplu, se aplică majorarea anuală a pensiilor imediat ce datele statistice pentru anul anterior devin disponibile, cel mai probabil începând cu luna martie a fiecărui an.
Sau, la elaborarea bugetului pentru anul următor, Guvernul ia în calcul indicatorii statistici privind inflația și salariul mediu brut pe ultimele 12 luni.
Important este doar ca Guvernul și coaliția PSD-PNL să dorească acest lucru și atunci cu adevărat pensionarii vor beneficia de o majorare reală pensiilor în fiecare an.
Spre exemplu, în 2020, Guvernul condus de Ludovic Orban a majorat pensiile cu 14% în condițiile în care inflația în 2019 a fost 3,8% iar creșterea salariului mediu brut de cca. 13%.
De altfel, această formulă de majorare anuală a pensiilor am inclus-o și în programul de guvernare PNL de la alegerile din 2020. Foștii colegi liberali ar trebui să nu uite această promisiune făcută pensionarilor în campanie și voteze acum amendamentul depus în numele partidului Forța Dreptei.